dijous, 31 de maig del 2012

Arrels del Vi. Sant Martí d'Empúries, 2012

Per 5è. any consecutiu, i coincidint amb el cap de setmana del dilluns de pasqua granada, es va celebrar la fira Arrels del Vi a Sant Martí d'Empúries. Organitzada pel Celler Petit acull una representació de les bodegues de l'Empordà. La Fira té dues vessants, per un costat la més professional, amb cates i concurs de vins i per l'altre serveix per donar a conèixer els diferents vins que es fan, des de Calonge fins a Cantallops i de Cistella fins a Cadaqués. Dels quaranta-dos cellers de la D.O. dinou hi eren presents, com veieu no van assistir-hi tots però si que ho va fer una bona representació.
El tíquet costava 15€ i incloïa un tast de cada celler, dues "tapes" de maridatge ofertes per la pizzeria L'Eculapi i pel restaurant La Terrassa d'Empúries, una copa Riedel i una visita comentada a les ruïnes d'Empúries. La degustació oferta pel restaurant La Terrassa consistia en un arròs caldós fet al moment amb un aroma i un tast immillorables, la pizzeria oferia croquetes i convidava a cafè. 
Els vins premiats a l'edició d'aquest any han estat els següents:
  • Millor Negre: Masia Carreras 2007. MARTI FABRA
  • Millor Blanc: Blanc dels Aspres 2009. VINYES DELS ASPRES
  • Millor Dolç: Torre de Capmany Gran Reserva. PERE GUARDIOLA
Entre els assistents, els amics de *Lavinyeta, de Mollet de Peralada, amb els seus vins: Heus* (blanc, rosat i negre), Llavors*, Punt i apart* i el dolç Sols*, que ja coneixia i un que no tenia el gust de conèixer el MigMig*. Si aneu a visitar-los us explicaran la història del celler, dels noms i de les etiquetes dels seus vins. També tenen uns apartaments de lloguer, ous de gallina empordanesa aperdiuada  i oli d'oliveres centenàries de la varietat autòctona Argudell. Us recomano que hi aneu.


A la foto següent podeu veure una mica del muntatge de la fira. A primer terme l'estand del Grup Oliveda atés per una molt simpàtica senyoreta. Tenien gairebé tota la gama de vins (mo, Rigau Ros, Furot) i caves (Família Oliveda i Gran Rigau) El producte més buscat durant l'estona que jo vaig ser-hi era el Gran Rigau Rosat Pinot Noir, fins el punt que diumenge ja no en tenien ni per vendre. El vaig tastar i és un gran cava.


Els estands estaven sota aixopluc.
Una incorporació d'aquest any (jo no els recordo de l'any passat) era la Bodega Mas Vida de Cistella amb la seva varietat de blancs i negres. Vaig tastar el MasVida 17, un chardonnay molt interessant.


Les roses del taulell eren dels rosers de la vinya, suposo que ja coneixeu el per què.



La copa del tast de la Fira Arrels del Vi
Riedel (més gran que la de l'any passat)
El gran alquimista de l'arròs. Entre copa i copa res millor que la tapeta de maridatge.
El cuiner de La Terrassa vigilant l'arròs.


El celler Pere Guardiola de Capmany, un clàssic ja dels vins de l'Empordà, amb les seves famílies de vins, Floresta (blanc, rosat i negres), Joncària (blancs i negre), Torre de Capmany (dolços) i Anhel d'Empordà (blanc) 




Un altre clàssic és Empordàlia (Cooperativa Pau-Roses i Vilajuïga) amb la seva gamma de vins Sinols, joves (blanc, rosat, negre), criança, reserva, dolços, d'autor (com l'Antima) i escumós. Empordàlia també és coneguda per l'Oli de Pau.



L'última foto correspon al celler Roig Parals de Mollet de Peralada, també present amb la seva gamma de vins. Vaig tastar el Camí de Cormes 2006, un Samsó de vinyes centenàries d'aquells de tereure's el barret.


Els dos restaurants que oferien tast de maridatge van ser L'Esculapi



I La Terrassa d'Empúries, tots dos a la Plaça Major.





I com que ja estàvem a Sant Martí d'Empúries vaig fer quatre fotos més. Si visiteu aquest llogaret les podreu ubicar vosaltres mateixos.

















No us dic els vins que vaig comprar, ja aniran apareixent a Facebook. Ahir, però, malgrat fos dimecres, cap de nou, la feina m'ha deixat sense sopar, la qual cosa és bona per a l'operació estiu.