dimecres, 12 de març del 2008

Escrutini General

Avui, tal i com estableix la LOREG (Llei Orgànica de Règim Electoral General), a les vuit hores ha començat l'escrutini general per part de la Junta Electoral Provincial.
Feia temps, crec que des del 1999, que no teníem un escrutini tan mogut, el motiu era l'adjudicació del 31è. diputat de Barcelona. Sí, aquell diputat que en un principi era d'Iniciativa i que amb el 98% de vot escrutat va passar a mans del PP i al final a mans de CiU.
Era aquest un escó molt disputat i, amb els resultats provisionals a la ma, feien preveure un escrutini mogut. Això, clar, amb permís de l'escrutini dels vots del CERA, el dels residents a l'estranger, que segons em van informar era superior als 23.000 votants.
No us explicaré el sistema de distribució d'escons basat amb la llei d'Hont, no és el lloc, però si que m'heu de permetre explicar-vos com estava la situació.
El PP necessitava 71 vots més per adjudicar-se'l, Iniciativa en necessitava 1073. Nosaltres? En necessitàvem molts,tants com 25.570. Com veieu molt ajustat.
Calia aplicar el mateix sistema que faig servir des de fa 25 anys. Recuperar totes les Actes d'Escrutini i/o Sessió. Imprimir i fer una mirada ràpida del llistat de l'escrutini provisional. I, finalment, comparar les actes amb el llistat anotant les diferències.
En el primer repàs del llistat vem detectar que hi havia taules en les que Iniciativa no tenia vots. Es notava força, en uns casos els tenien les candidatures situades abans (PCPC) o després (AN) i en els altres li havien adjudicat a EV-AE encara que estaven situats en el 4rt lloc. (Sempre he dit que és molt important presentar aviat la candidatura per tal de poder estar dels primers llocs a l'acta d'escrutini).
Calia anar a la comparació de les actes amb el llistat. Com sempre segueixen havent errors, molts menys que quan vaig anar al primer escrutini l'any 1983, i d'aquets vaig poder veure que hi havien 792 que podien sumar als que ja tenien, però encara en faltaven per aconseguir el segon diputat. Més fàcil ho tenia el PP, necessitava que es repetissin els resultats habituals del CERA.
I, amb aquests números hi hem anat. Ple absolut d'apoderats i apoderades dels tres partits implicats. Hi érem els de sempre i més. També hem tingut la visita de les càmeres de TV i, cosa poc normal hem tingut visitants il•lustres. Gairebé ple de l'assessoria Jurídica del PP. Dirigents dels tres partits, Jordi Guillot, que ha estat una estona, Pere Macias i Daniel Sirera, que han estat fins que s'han conegut els resultats del CERA i han vist a qui s'adjudicava aquest 31è diputat o Alberto Fernández Díaz, que ha estat gairebé tot el dia, pot ser recordant aquells anys que era representant de candidatura i assistia als escrutinis de la Junta.
El resultat: PSC 11.884; PP 3.929; CiU 3.700; ERC 1.315; Iniciativa 775. I aquest resultats fan que ara CiU necessiti 803 vots o que IC en necessiti 1.584 per recuperar-lo.
La pregunta que m'ha fet algun amic és: Quines possibilitats hi ha? Doncs mireu, segons les còpies de les Actes que tinc, poques. Però estic segur que demà dijous serà mogut, molt m'equivocaria si no es miren les actes amb lupa per tal d'esgarrapar aquests vots que falten. IC ja té 792, quasi la meitat, CiU 400 i escaig, cal veure què pot recuperar el PP.
Però això ja serà una altra història.